top of page

Zašto je ovsena kaša zdrava?

Ne znam da li ste primetili, ali ovsene pahuljice su veoma čest gost na našoj trpezi. Uglavnom ih koristimo u vidu ovsene kaše kao doručka ili kao sastojak nekih od mojih kolača. Razlozi su različiti, od toga da je izuzetno laka za spremanje, do bezbroj različitih kombinacija voća, orašastih plodova i ostalih dodataka koje možete iskoristiti, a svakodnevno su vam pri ruci, do očiglednih benefita po vaš organizam. Kako sve ovo ne bi ostalo na nabrajanju benefita bez konkretnih dokaza malo sam istraživao zašto je ovas zdrava hrana i na koje načine može pomoći vašem organizmu. Kao rezultat toga pred vama je 8 stavki zbog kojih je ovsena kaša zdrava i 8 razloga zbog kojih treba da u vašu ishranu uvrstite ovas i ovsenu kašu.





1. Ovas je izuzetno izbalansiran


Ovas je veoma izbalanisrana hrana. Jedna porcija (120 grama) ovsa za kašu sadrži:

  • 1.68 g masti

  • 14.4 g ugljenih hidrata od čega samo 0.6 grama šećera

  • 2.88 g proteina

Pored navedenog u ovsu se nalaze i značajne količine Mangana, fosfora magnezijuma i cinka kao i Foliata, Vitamina B1 i vitamina B5. A sve to u samo 82 kalorije (1)


2. Ovas pozitivno utiče na nivo holesterola i stabilizaciju šećera u krvi

Prema nekim istraživanjima beta-glukan koji se nalaz u ovsu efikasno smanjuje nivo kako ukupno tako i LDL holesterola. (2,3,4)


Glikemijski indeks ovsa je izuzetno nizak i veoma je važan faktor u normalizaciji i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Ovas može pomoći u stabilizaciji povećanog šećera u krvi kod gojaznih osoba sa tip 2 dijabetesom. (5,6)


3. Ovas štiti vaše debelo crevo


Ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka debelog creva, a ovas je svakako hranivo bogato vlaknima. Dokazano je i da beta-glukan koji čini jedan deo vlakana u ovsu usled svoje rastvorivosti u vodi stvara želatinoznu zaštitnu barijeru čime izaziva između ostalog i osećaj sitosti i stimuliše razvoj normalne mikroflore debelog creva. (7,8)


4. Ovas ne sadrži gluten


Ovas ne sadrži gluten i mogu ga koristiti osobe netolerantne na gluten.




5. Pomaže u regulaciji telesne mase


Ovsena kaša izaziva osećaj sitosti, a beta-glukan smanjuje apetit povećavajući lučenje holecistokinina koji smanjuje osećaj gladi. Pored toga ovas svojom konzistencijom izaziva osećaj sitosti i time vam pomaže da manje jedete. (9,10,11,12)


6. Pomaže u regulaciji krvnog pritiska


Pojedine studije ukazuju da su dijete sa smanjenim unosom kalorija značajno efikasnije u pogledu smanjenja krvnog pritiska i sadržaja lipida u krvi ukoliko se u ishranu uključi ovas. (13)


7. Ovas je blagotvoran za kožu


Da li ste znali da se ovas može naći u mnogim proizvodima za održavanje higijene kože? Pre više od 15 godina dozvoljena je upotrena ovsenog koloida kao supstance za zaštitu kože usled činjenice da ovas ima dugu istoriju u tretmanu svraba i iritacije. (14,15)


Jedan od razloga za upotrebu u terapiji svraba jeste i prisustvo Avenanthramida u ovsu, polifenola koji imaju anti inflamatorno dejstvo i sprečavaju svrab. (16,17)





8. Promoviše aktivnost antioksidanasa


Pomenuti avenanthramid je antioksidans koji se u velikoj količini nalazi u ovsu i karakterističan je za njega. Avenanthramid inhibira zapaljenske procese i poboljšava sintezu jedinjenja koja ukrućuju arterije. (18,19,20)


9. Deca je obožavaju


Znam da sam rekao osam razloga ali dok sam sve ovo pisao kroz glavu mi je prošao još jedan možda i najbitniji. Deca obožavaju ovsenu kašu i kao takva idealan je način da deci koja baš i ne vole voće postepeno uvedete kroz kašu.


Nadam se da je tekst koristan i da ste u njemu uživali. Ukoliko vam je potrebna inspiracija šta sledeće staviti u ovsenu kašu možete je pronaći u galeriji ispod ili na našem instagram profilu.




Prijatno!

1,294 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page